Maestro Speciale Costa Rica 1000g
Kawy Maestro Speciale to idealnie selekcjonowane ziarna Arabica pochodzące z najlepszych plantacji na świecie.
Określenie speciality dotyczy kaw wysokiej jakości z bogatym profilem smakowym. Produkowane są z najlepszych ziaren i wypalane w prywatnych palarniach kawy. Speciality to wysoka ocena powyżej 80 pkt. wg klasyfikacji SCAA, wystawiona przez ekspertów z organizacji Specialty Coffe Association z siedzibą w Kalifornii, która weryfikuje smak, aromat i inne cechy kawy po zaparzeniu.
Rozkoszuj się smakiem, ponieważ jeden łyk kawy speciality jest zaproszeniem do świata zmysłów.
Cost Rica Tarrazu
Kostaryka to małe państwo położone w Ameryce Środkowej między Morzem Karaibskim, a Oceanem Spokojnym. Piękne plaże, niezwykłe wulkany i lasy deszczowe charakteryzują to wyjątkowe miejsce na ziemi.
Drzewa kawowca uprawiane są tu na żyznej, wulkanicznej glebie. Łagodny klimat i duża wilgotność powietrza tworzą idealne warunki plantacyjne. Owoce kawowca dojrzewają wolnej, dzięki temu ziarna kawy po wypaleniu zyskują pełniejszy smak.
Plantacja kawy zlokalizowana jest w rejonie Tarrazu, selekcja ziaren odbywa się ręcznie dlatego już na etapie zbiorów zrywane są wyłącznie dojrzałe ziarna. Wysoka kultura upraw, indywidualne podejście do zbiorów i zaangażowanie w selekcję ziaren powoduje, że kawa z Kostaryki charakteryzuje się czystością smaku.
Kawa z regionu Tarrazu zaskoczy nas połączeniem cytrusowego orzeźwienia ze słodyczą czekolady i nutą orzechową. Mocny i wyrazisty aromat, odpowiednia kwasowość i głębokie body sprawi, że każda filiżanka pozwoli nam na chwile zapomnienia.
Naturalna obróbka ziarna kaw Speciality
Każdy owoc kawowca składa się z warstw, a zadaniem obróbki jest właściwe się ich pozbycie i dotarcie do „serca” produktu oraz późniejsze wysuszenie do odpowiedniego poziomu. Cały smak, jednak znajduje się w miąższu dlatego proces obróbki jest tak istotny.
Naturalny proces obróbki to jedna z najstarszych metod, zwana także obróbką „na sucho”. Ten sposób jest najbardziej ekologiczny. Najważniejsze jest duże nasłonecznienie, wysoka temperatura i wiatr. Owoce kawowca poddawane są naturalnemu suszeniu, równomiernie rozłożone i często przerzucane wystawione w całości na słońce. Choć proces ten nie jest skomplikowany to najważniejszym jego aspektem jest właśnie odpowiedni klimat.
Jak palimy naszą kawę ?
Proces palenia kawy jest jednym z najważniejszych elementów, dzięki któremu uzyskamy finalny smak naszej kawy. W naszej palarni staramy się wyciągnąć jak najlepszy smak i aromaty z każdego ziarenka. Posiadamy specjalne piece, a nasi mistrzowie palenia dobierają takie parametry wypalania, które pozwolą nam wydobyć z ziaren pełnie ich możliwości. Wierzymy, że uzyskanie odpowiedniego bilansu pomiędzy stopnie wypalenia, a naturalnymi walorami smakowymi w połączeniu z odpowiednią wiedzą i doświadczeniem to gwarancja do otrzymania doskonałej filiżanki pysznej i esencjonalnej kawy.
Ziarna kawy Costa Rica Tarrazu zostały wypalone w stopniu średnim
Opakowanie
Kawa pakowana jest w 1000 g opakowania, które zapewniają 100% bezpieczeństwa i świeżości. Opakowania posiadają jednostronny zawór.
Sposób parzenia
Kawa Maestro Speciale można przygotować w dowolny sposób, zarówno alternatywną metodą parzenia jak aeropress czy drip czy w tradycyjny sposób przy użyciu ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.
Dokładne informacje o kawie:
Kraj pochodzenia: Kostaryka
Region: Tarrazu
Gatunek: 100% Arabica
Metoda pozyskiwania: naturalna
Wysokość upraw: 1370 m n.p.m.
Kwasowość: średnia
Profil Smakowy: prażone orzechy
Producent: Palarnia kawy Maestrocafe
Opakowanie: 1000 g